Aleea Hobita, Nr 1 Sector 2, Bucuresti

Ghid de Bune Maniere și Etichetă la Nuntă: Cum să te Comporti Elegant în Ziua Specială a Altora

Ghid de Bune Maniere și Etichetă la Nuntă: Cum să te Comporti Elegant în Ziua Specială a Altora

Nuntile apropiaților sunt evenimente pline de bucurie care aduc împreună familii, prieteni, cunostinte, un prilej sa sarbatoresti și să te distrezi alături de oamenii dragi. Dar pe langa distractia și dansul care trebuie sa caracterizeze un astfel de eveniment, nu trebuie sa uităm că deși cei care ne-au invita ne sunt apropiați, sunt niște reguli de etichetă și bune maniere pe care ar trebui să le urmăm în timpul acestui eveniment special indiferent de cine ar fi mirii. Astfel, înainte de a ne bucura de dans și de festivități, să aruncăm o privire asupra unor sfaturi de etichetă care ne vor ajuta să facem parte din această zi cu grație și respect.

1. Confirmați Prezența și Respectați R.S.V.P.-ul

Un aspect esențial al etichetei la o nuntă este să răspunzi cât mai curând posibil la invitație. Când primiți invitația la o nuntă, fiți sincer cu mirii în legătură cu prezența voastră, R.S.V.P. (Répondez s’il vous plaît) fiind o solicitare politicoasă de a confirma dacă veți participa sau nu la eveniment. Cuplul care se căsătorește trebuie să știe numărul exact al invitaților pentru a putea organiza corespunzător evenimentul. De obicei, invitația va avea o dată limită până când trebuie să răspunzi, iar respectarea acestui deadline este crucială pentru organizatori. Dacă nu poți participa, este politicos să îți exprimi regretul și să explici motivul absenței tale. Orice invitat confirmat care nu se prezintă reprezintă o cheltuială suplimentară pentru ei. În cazul unor situații neprevăzute, este important să-i anunțați pe miri. 

De asemenea, dacă doriți să aduceți copii sau să veniți însoțiți, întrebați mirii dacă acest lucru este posibil. Este de asemenea important să nu schimbați numărul de persoane confirmate pe parcurs, deoarece acest lucru poate fi bulversant, în special în ceea ce privește aranjarea la mese.

2. Ajungeți la Timp

Ajungerea la timp la o nuntă este un aspect extrem de important și nu ar trebui subestimat sub nicio formă. Punctualitatea demonstrează respect pentru gazdele evenimentului și pentru ceremoniile planificate. O nuntă este un eveniment extrem de bine orchestrat, iar întârzierile pot crea perturbări în programul stabilit, afectând derularea ceremoniilor și momentele speciale.

Este recomandat să vă organizați astfel încât să ajungeți la locul evenimentului cu suficient timp înainte de începerea propriu-zisă. Se știe prea bine că mirii dau drumul la petrecere prin dansul lor aproximativ după o oră jumătate de la ora scrisă pe invitație. Cu cât întârziați mai mult cu atât le stricați planurile sau pierdeți momente frumoase. Punctualitatea vă va oferi ocazia să vă așezați comod și să vă pregătiți pentru eveniment, să socializați cu alți invitați și să vă bucurați de atmosfera festivă înainte ca ceremonia să înceapă. În plus, acest gest de respect față de programul stabilit va fi apreciat de către miri și va contribui la buna desfășurare a întregii ceremonii și petreceri.

3.Codul vestimentar la cununia civilă 

Pentru cununia civilă, respectarea unui cod vestimentar adecvat este esențială conform normelor bunelor maniere. Este recomandat ca ținuta să fie elegantă și sobră, ținând cont că acest eveniment are loc de obicei în timpul zilei. Mireasa și celelalte doamne prezente nu ar trebui să opteze pentru rochii strălucitoare sau cu ștrasuri excesive, ci mai degrabă pentru rochii elegante și rafinate. În ceea ce privește mirele și ceilalți domni, este potrivit să poarte costume elegante, însă evitând fracul sau smochingul, care sunt potrivite pentru evenimente mai formale. Această regulă se aplică în special atunci când cununia civilă este organizată separat de ceremonia religioasă și de petrecere. 

4. Codul vestimentar la petrecere

O regulă nescrisă, dar de o importanță majoră pe care toate doamnele trebuie să o respecte fără excepție, este că DOAR MIREASA POARTĂ ALB. Este esențial să evitați culorile ivory și orice nuanță de culoare pastel care ar putea să se confunde cu albul. Este exclus să purtați aceste culori atat de deschise, este o lipsa totala de respect fata de mireasă care este protagonista evenimentului. Este adevărat uneori mireasa poate opta pentru ca rochiile domnișoarelor de onoare sa fie într-o nuanță foarte deschisă, însă în afara lor, restul invitaților, începând de la nașă, soră, mamă și până la ultima invitată, trebuie să evite această paletă de culori.

În rest, în cazul în care nunta are o tematică, consultați invitația pentru a înțelege dress code-ul evenimentului și alegerea unei ținute potrivite. De la casual la black tie, respectați regulile de îmbrăcăminte impuse de cuplul căsătorit. 

5.Folosiți telefonul mobil cu discreție

Deși trăim într-o era digitală în care suntem din ce în ce mai dependenți de telefoanele mobile, utilizarea excesiva a telefonului mobil la o nuntă poate fi considerată nepoliticoasă din mai multe motive. În primul rând, este important să acordați atenție cuplului căsătorit și evenimentului în sine. De asemenea, este posibil ca sunetul soneriei să fie deranjant pentru ceilalți invitați sau chiar să interfereze cu înregistrarea audio sau video a evenimentului. Utilizarea excesiva a telefoanelor împiedica interacțiunea reală între invitați. Este important să vă bucurați de momentele speciale și să petreceți timp de calitate cu ceilalți invitați, fără să fiți distras de dispozitivele electronice.

6.Timpul petrecut în sală și afară

Atunci cand sunteți invitat la o nuntă ce se desfășoară în sezonul cald, este important să găsiți un echilibru între timpul petrecut în sală și cel petrecut afară. Mulți invitați aleg să petreacă timpul pe terasa amenajată sau în aer liber, mai ales de când nu se mai fumează în spațiile închise. Este perfect ok să vă bucurați de aerul proaspăt și de peisajul înconjurător, însă este esențial să aveți în vedere că ați venit să fiți alăturați cuplului în ziua lor specială. Petrecerea timpului în afara sălii nu ar trebui să ocupe mai mult de o parte din experiența de nuntă. Așadar, asigurați-vă că acordați o atenție adecvată evenimentului și că vă bucurați de fiecare moment alături de miri și ceilalți invitați.

7.Critici legate de muzică și mâncare

Critici legate de muzică și mâncare sunt inevitabile la aproape orice nuntă, în ciuda eforturilor, nimeni nu a reușit până acum sa multumeasca pe toată lumea, tot timpul vor exista aspecte care să nu vă fie pe plac. Dacă, de exemplu, muzica este prea tare sau genurile muzicale nu sunt variate, unii invitați ar putea să nu se bucure de petrecere la fel de mult ca alții. De asemenea, dacă meniul nu corespunde cu așteptările sau lipsesc preparatele preferate, există posibilitatea ca unii invitați să fie nemulțumiți. În astfel de situații, este important să nu exprimați critici în timpul evenimentului, ci să le comunicați după nuntă, cu tact și respect, ce nu a fost pe placul vostru.

8. Nu vă grăbiți să plecați

Dacă nu aveți o obligație sau problemă urgentă, este recomandabil să nu vă grăbiți să părăsiți evenimentul și să rămâneți până la final. Faptul ca ramaneti până la sfârșitul nunții este o modalitate de a va arăta sprijinul pentru cuplu în ziua lor specială. Mai mult decât atât, statul până la final vă oferă șansa de a participa la toate momentele speciale, precum ritualui voalului miresei sau tăierea tortului, și de a crea amintiri de neuitat alături de cei dragi. În plus, cuplul va aprecia cu siguranță prezența dumneavoastră pe tot parcursul evenimentului, iar acest gest mic poate conta enorm pentru ei. Deci, dacă nu există o obligație urgentă care să vă solicite plecarea înainte de final, luați-vă timp să vă bucurați pe deplin de atmosferă și să fiți alături de cei dragi până la încheierea evenimentului.

9.Cadoul sau plicul cu bani 

Dacă ați adus un cadou pentru cuplu, încercați să îl oferiți la momentul potrivit, de obicei, la intrarea în locația nunții sau la masa de cadouri. Evitați să vorbiți deschis despre prețul cadoului sau să expuneți sumele mari de bani oferite. La noi s-a obișnuit ca mirii să primească cadouri în bani de la invitați, ceea ce nu este neapărat rău, însă este important să ținem cont că “plicul” ar trebui să acopere costul meniurilor plus încă ceva.  Poate părea ciudat, dar este o practică acceptată și înțeleasă în cultura noastră si este important să ne gândim că mirii au și alte cheltuieli în afară de costul meniurilor.

Contact

Hai Sa Vorbim

Programează o vizionare chiar ACUM, iar echipa noastră revine în câteva minute cu un apel și o OFERTĂ PERSONALIZATĂ pentru tine!

Adresa

Program