...

Aleea Hobita, Nr 1 Sector 2, Bucuresti

Tu stii care sunt zilele în care nu se fac nunți în 2023 și 2024?

Când vine vorba de sărbătoarea iubirii, aceasta își găsește ecoul în divinitate, iar planificarea nunții devine o călătorie spirituală în care credința și tradiția sunt adesea la baza planificării. 

În lumea plină de simboluri și semnificații a credinței creștin-ortodoxe, există anumite perioade de post în care ceremonia de căsătorie nu este permisă, așa că este esențial să cunoaștem aceste detalii înainte de a alege data cea mare.

Unele dintre aceste posturi sau sărbători sunt cu dată schimbătoare de la an la an, ceea ce-i poate pune în dificultate pe tinerii care planifică nunți cu mult timp înainte.

Iată toate zilele și perioadele de post de peste an în care NU se permite oficializarea nuntilor.

Anul 2023

  • în toate miercurile şi vinerile;
  • de luni, după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sf. Paşti, până la Duminica Sfântului Apostol Toma inclusiv (20 februarie – 23 aprilie);
  • în Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (luni, 12 iunie – miercuri, 28 iunie);
  • în Postul Adormirii Maicii Domnului (marți, 1 august – luni, 14 august);
  • la Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (marți, 29 august);
  • în Postul Naşterii Domnului (miercuri, 15 noiembrie – duminică, 24 decembrie);
  • În ajunul şi în zilele Praznicelor împărăteşti (1-2 februarie; 24-25 mai; 3-5 iunie; 15 august, 13-14 septembrie);
  • De la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie-6 ianuarie).

Anul 2024

  • în toate miercurile şi vinerile;
  • de luni, după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sf. Paşti, până la Duminica Sfântului Apostol Toma inclusiv (11 martie – 12 mai);
  • în Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (luni, 24 iunie – vineri, 28 iunie);
  • în Postul Adormirii Maicii Domnului (miercuri, 31 iulie – miercuri, 14 august);
  • la Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (joi, 29 august);
  • în Postul Naşterii Domnului (vineri, 15 noiembrie – marți, 24 decembrie);
  • În ajunul şi în zilele Praznicelor împărăteşti (1-2 februarie; 12-13 iunie; 22-24 iunie; 15 august, 13-14 septembrie);
  • De la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie-6 ianuarie).

Dezlegare pentru nunta in post: cand se pot face exceptii

Deși normele referitoare la organizarea nuntilor în perioadele de post sunt foarte stricte, se pot face totuși excepții însă doar în circumstanțe excepționale.

  • Prima condiție pentru a primi aprobarea organizării nunții în timpul postului, este ca aceasta poate fi data doar de un înalt ierarh, cum ar fi episcopul.
  • A doua condiție pentru acordarea dezlegării pentru nunta în perioada de post implică existența unui motiv temeinic pentru cerere. Un exemplu ar fi situația in care, un cuplu ce urmează să se căsătorească, sunt nevoiți părăsească țara pentru o perioada extinsă și în consecință nu pot reprograma data nunții.
  • Într-un final, a treia condiție pentru a obține permisiunea de a realiza nunta în post constă în renunțarea la festivitățile de după oficierea Tainei Căsătoriei în biserica.

Dar poate va intrebati, de ce aceste restricții? E bine de știut ca în credința Creștin Ortodoxă aceste momente marchează respectul și reverență pentru momente de meditație, post și rugăciune, considerate a fi centrale în calendarul ortodox. Postul nu inseamna doar renuntarea la alimentele de provenienta animala (carne, lactate, oua) ci este si o perioada de curatare spirituala, de abtinere de la păcat și de apropiere de Dumnezeu. Se spune ca prin înfrânarea trupului și sufletul ne apropiem de divinitate, iar de cele mai multe ori Taina Casatoriei este urmată de petreceri, evenimente la care se dansează, se mananca mancaruri care nu sunt de post si se consuma alcool. Aceste lucruri contravin ideii de post, perioada în care creștinii ar trebui sa adopte o atitudine mai retinuta.

Căsătoria, fiind o sărbătoare a bucuriei și a iubirii, este văzută ca o distracție de la meditație și contemplare în aceste perioade speciale.

Cuplurile care își unesc destinele în anii 2023 și 2024 trebuie să fie conștiente de aceste perioade. Așadar, este esențial să consultați calendarul ortodox și să discutați cu preotul care va oficia ceremonia. 

În contextul acesta, anotimpurile fără restricții, cum sunt vara și începutul toamnei, devin prilejuri ideale de a celebra iubirea. În astfel de momente, natura însăși pare să se alieze cu cei ce se iubesc, reflectând frumusețea și splendoarea unirii lor în fața divinității.

Alegerea unei date potrivite nu numai că respectă tradiția, dar asigură și binecuvântarea specială a uniunii voastre. O nuntă în conformitate cu tradițiile creștin-ortodoxe nu este doar un eveniment, ci o expresie profundă a iubirii, a credinței și a legăturii eterne dintre două suflete.

În final, o astfel de unire nu este doar un eveniment, ci un dialog între dragostea omenească și cea divină. Fie că visul vostru este o ceremonie grandioasă sau una intimă, fiecare detaliu, fiecare moment reflectă nu doar aspirațiile voastre, ci și profundul respect pentru tradiția și credința care vă unesc și vă iluminează drumul în această magică călătorie de o viață împreună.

Contact

Hai Sa Vorbim

Programează o vizionare chiar ACUM, iar echipa noastră revine în câteva minute cu un apel și o OFERTĂ PERSONALIZATĂ pentru tine!

Adresa

Program

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.